Hoşgeldiniz  

Emirdağlı Profesör Muhsin Konuk’tan Alzheimer hastalığına karşı heyecanlandıran açıklama

admin | 08 Temmuz 2025 | Emirdağ, Genel, Gündem, Sağlık, Tüm Manşetler A- A+

Emirdağlı Profesör Muhsin Konuk’tan Alzheimer hastalığına karşı heyecanlandıran açıklama

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Emirdağlı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Alzheimer hastalığıyla ilgili heyecandıran bir açıklama yaptı.
Aslen Emirdağlı olan ve 2022 yılında yılın bilim insanı seçilen Prof.Dr.Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak Alzheimer hastaları için önemli bir keşfe imza attıklarını duyurdular.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri bir doktora çalışmasında hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolu keşfettiklerini ve bu süreci durdurabildiklerini duyurdu.
Alzheimer’e neden olan zehirli proteinin
gen ifadesini değiştirmeyi başardılar
Prof. Dr. Muhsin Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yürüttükleri çalışmanın detaylarını paylaştı.

Emirdağlı Prof. Dr. Konuk, süreci şöyle anlattı:
“Alzheimer’a neden olan amiloid plaklarının oluşumunu inceliyorduk. Hücre zarında bulunan ve iyon kanalı olarak çalışan proteinler var. Bu kanallardan geçen iyonlar, hücre içindeki asitlik dengesini (pH) değiştiriyor. İşte bu asitlik değiştiğinde, Alzheimer’a neden olan zehirli proteinlerin üretimi tetikleniyor. Biz çalışmamızda, bu süreci başlatan proteinin gen ifadesini değiştirmeyi başardık ve zararlı sürecin nasıl önlenebileceğini ortaya koyduk. Bu, hücresel metabolizmada yeni bir yolak keşfetmek anlamına geliyor.”
Yeni hedef tedavi geliştirmek
Bu önemli gelişmenin ardından sıradaki hedefin, bu mekanizmayı doğal yollarla düzenleyecek bir tedavi geliştirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Konuk, “Şimdi önümüzdeki adım, bu proteinin sağlıklı çalışmasını sağlayacak, mümkünse bitkilerden veya diğer organizmalardan elde edilecek bir ilaç molekülü bulmak. Bunu başardığımızda, Alzheimer hastalığının daha ortaya çıkmadan önlenmesini hedefliyoruz. Yani o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.
Önemli olan sabırla çalışmak
ve vazgeçmemek
Bilim insanı olmanın en önemli özelliğinin sabır ve usanmadan defalarca denemek olduğunu belirten Prof. Dr. Konuk, “Bu işin arkasında para beklentisi olmamalı. Bu işin insana verdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçmek mümkün değil.
Sabırla o işin üstüne yürüyecek ve bir kedinin avına kilitlendiği gibi konuya kilitlenip asla vazgeçmeyeceksiniz. Temel moleküler biyoloji ve genetik eğitimini alan, laboratuvar deneyimine sahip insanlar bu konuda çok başarılı olacaklar. İnanın bu alan, önümüzdeki yılların en parlak 7-8 alanından biri olacak.” diye konuştu.
Muhsin Konuk kimdir?
1964 yılında Emirdağ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Emirdağ’da Atatürk ilkokulu ve Emirdağ Lise sinde tamamladı. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi’ni bitirdi ve bir yıl süreyle özel bir eğitim kurumunda Biyoloji Öğretmeni olarak çalıştı. 1985 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi oldu. 1998 yılında Selçuk Üniversitesinde Yüksek Lisansını tamamladı. Devlet bursu ile İngiltere’de (University of Wales, Swansea) doktora yapmak üzere görevlendirildi. Moleküler Biyokimya alanında Doktorasını tamamlayarak 1994 yılında tekrar Selçuk Üniversitesine döndü. 1995-1996 yılları arasında GATA Araştırma Merkezinde yedek subay olarak askerliğini tamamladı ve aynı yıl Doçent ünvanını aldı.
2002 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji anabilim dalına Profesör olarak atandı.Aynı yıl AKÜ Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü,Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’na atandı. Bu arada kısa bir süre ile AKÜ Uluslar arası ilişkiler koordinatörlüğünü yürüttü.Üniversite tarafından kurulan bir çok komisyon ve kurulda görevleri bulunmaktadır.
Üsküdar Üniversitesi’nde SHM YO Müdürlüğü, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, PARGE Koordinatörlüğü, Biyotekno loji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Moleküler Biyoloji ve genetik (İng.) Bölüm Başkanlığı, Ortak dersler Bölüm Başkanlığı yanında 2013-2024 yılları arasında Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Halen Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İng.) öğretim üyesi ve Rektör Danışmanı olarak çalışmaktadır. >Mustafa KOYUNCU

8 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Emirdağ Gazetesi Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.